Kunnen we u helpen?
Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Wlz-indicatie aanvragen
U wilt een Wlz-indicatie aanvragen maar weet u niet precies hoe dat moet? Bij Zuster in Huis begrijpen we dat het verkrijgen van de juiste informatie cruciaal is voor uw welzijn en gemoedsrust. Op deze pagina vindt u alle antwoorden op veelgestelde vragen over de Wet langdurige zorg (Wlz).
Kunnen we u helpen?
Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Wat is een Wlz-indicatie?
Een Wlz-indicatie is een indicatie die wordt afgegeven binnen de Wet Langdurige Zorg. Dit is zorg die niet meer valt onder de WMO (Gemeente) en ook niet valt onder de ZVW (Ziektekostenverzekering), maar onder de Wet langdurige Zorg. Wanneer u zorg nodig hebt omdat u weet dat u niet meer beter wordt (langdurig ziek), dat u chronisch ziek bent doordat u wellicht kampt met dementie, Parkinson, MS of een andere ziekte waarvan u weet dat het nooit meer over gaat en veel zorg nodig hebt, dan valt u hoogstwaarschijnlijk onder deze wetgeving.
Dit betekent ook dat u door de hoge zorgbehoefte juist intensieve zorg en ondersteuning nodig hebt waardoor u recht heeft op bijvoorbeeld een plek in een Verpleeghuis.
Door dit recht heeft u wel altijd zelf de keuze of u gebruik maakt van dat Verpleeghuis of dat u graag thuis blijft wonen en dan zorg aan huis krijgt. In elk geval om deze langdurige zorg überhaupt te krijgen, is er een indicatie nodig. Dit wordt een Wlz-indicatie genoemd.
Wanneer komt u in aanmerking voor een Wlz-indicatie?
In Nederland komt u in aanmerking voor een Wlz-indicatie wanneer er sprake is van langdurige zorg en u heeft behoefte aan intensieve zorg en ondersteuning over een langere periode. Het betreft ernstige en langdurige problemen op het gebied van zelfzorg, waaronder dagelijkse activiteiten en/of de noodzaak van toezicht en begeleiding. De zorg is voor u essentieel voor het veilig functioneren.
Hoe lang duurt de aanvraag van een Wlz-indicatie?
Het aanvragen van een Wlz-indicatie duurt in de meeste gevallen maximaal zes weken. Om u hier meer informatie over te geven, hebben we de procedure met betrekking tot een Wlz-aanvraag hier omschreven in 8 stappen.
Welke Wlz-indicaties zijn er?
Wanneer u in aanmerking wilt komen voor Wlz-zorg, moet er eerst een Wlz-indicatie worden afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), waarin het meest passende zorgprofiel wordt benoemd. De zorgprofielen zijn onderverdeeld in zes sectoren, en op basis hiervan kunt u bepalen of het mogelijk is om een Persoonsgebonden Budget (PGB) aan te vragen en wat de hoogte daarvan is. Welke Wlz-indicaties er zijn, leest u hieronder.
Hoe wordt een Wlz-indicatie aangevraagd?
De Wlz-indicatie wordt aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u voldoet aan de criteria voor toegang tot de Wlz. Het moet duidelijk zijn dat u behoefte heeft aan ondersteuning en zorg in de nabijheid, 24 uur per dag, om ernstige en gevaarlijke situaties te voorkomen.
Hoe lang blijft een Wlz-indicatie geldig?
Een Wlz-indicatie blijft geldig levenslang en er zijn slechts een tweetal situaties waarin een Wlz-indicatie wél kan stoppen, namelijk:
- Bij sommige zorgprofielen is de Wlz-indicatie beperkt geldig, namelijk bij de zorgprofielen: LVG, SGLVG en GGZ-B.
- Als uw situatie dusdanig verbetert dat u niet langer voldoet aan de criteria voor de Wet Langdurige Zorg. Bijvoorbeeld, als u geen 24-uurs toezicht meer nodig heeft, of als u zelf hulp kunt inschakelen wanneer dat nodig is. In dat geval kunt u een herindicatie aanvragen. Het CIZ zal uw zorgbehoefte opnieuw beoordelen.
Door wie wordt een Wlz-indicatie aangevraagd?
De Wlz-indicatie wordt aangevraagd per post of digitaal. Dit kan via de site van de CIZ. Er wordt altijd aangeraden om eerst een Wlz-check te doen zodat u gelijk kunt zien of u er recht op heeft.
De Wlz-aanvraag kan door verschillende personen aangevraagd worden, waaronder ook door uzelf. Echter kan het zijn dat u het graag door iemand anders laat doen, zoals een vertrouwde familielid of uw zorgaanbieder. Dit is in de meeste gevallen wel mogelijk indien diegene aan de voorwaarden voldoet én u diegene heeft gemachtigd doormiddel van een machtigingsformulier.
Het is ook mogelijk dat er een wettelijke vertegenwoordiger aangewezen is door de rechter om u te helpen met uw aanvraag. In dat geval is een machtigingsformulier meestal niet noodzakelijk.
Wat betekent een CIZ indicatie VV05 en VV06?
Het CIZ is de organisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen en vaststellen van het niveau van zorg dat nodig is voor mensen die langdurige zorg nodig hebben in Nederland. “VV” staat voor “Verpleging en Verzorging” en “05” en “06” geven aan dat het gaat om de hoogste categorieën waarbij 24 uur per dag zorg nodig is. Een CIZ indicatie VV05 of VV06 betekent dus dat iemand in aanmerking komt voor de hoogste categorie van langdurige zorg en dag en nacht zorg nodig heeft. Voor beide indicaties geldt hetzelfde jaarlijkse PGB bedrag. Lees hier de tarieven voor 2024. De indicatie VV05 wordt afgegeven wanneer er sprake is van dementie. Wanneer iemand de CIZ indicatie VV06 krijgt, is er over het algemeen sprake van een lichamelijke ziekte waarbij op veel momenten van de dag behoefte is aan begeleiding en verzorging.
Hoeveel PGB ontvangt u?
Om erachter te komen hoeveel PGB u ontvangt of gaat ontvangen, is het van belang om te kijken welke zorgprofiel er is afgegeven door het Centrum Indicatiestelling (CIZ). Dit leest u op uw Wlz-indicatie. Achter het zorgprofiel staat een getal en dit wordt het zorgzwaartepakket (ZZP) genoemd. Hoe hoger het ZZP, hoe meer zorg u nodig heeft en dus ook hoe hoger uw budget is. Het zorgprofiel samen met de ZZP bepalen uiteindelijk de hoogte van uw PGB budget.
Mocht u bijvoorbeeld met Dementie kampen, zou u het zorgprofiel “Verpleging en verzorging’’ met een zorgzwaartepakket 5 toegekend kunnen krijgen. U heeft dat een ‘VV5’ gekregen en daar hoort een specifiek PGB budget bij.
Wat als dit het PGB budget niet (meer) toereikend is?
Het is mogelijk dat u na verloop van tijd meer of andere zorg nodig heeft en uw PGB budget niet meer toereikend is. Omdat u bijvoorbeeld minder mobiel bent geworden en u bent daardoor minder zelfstandig als daarvoor. Het is dan mogelijk een herindicatie aan te vragen bij het CIZ. Dan bekijkt de CIZ uw situatie opnieuw. U kunt dan mogelijk een nieuwe indicatie ontvangen met een andere PGB budget.
Als er extra zorg nodig is, omdat er een zeer intensieve zorgvraag is, dan is het ook mogelijk een extra toeslag aan te vragen: Extra Kosten Thuis. Dit is extra budget voor o.a. persoonlijke verzorging en individuele begeleiding en het gaat om maximaal 25% van het budget dat bij uw zorgprofiel hoort. Hiermee kunt u meer zorg inkopen en ontvangen.
Ondersteuning nodig bij het regelen van uw zorg en de bijbehorende zorgfinanciering?
Zuster in Huis maakt gebruik van Het Zorgkabinet, een waardevol onderdeel van onze organisatie dat speciaal is ingericht om u te ondersteunen en adviseren. Hebt u vragen over Wlz-indicaties, het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget (PGB), of andere vragen met betrekking tot het financieren van zorg? Het Zorgkabinet staat voor u klaar om je verder te helpen.
Bij Zuster in Huis hebben we ruim 15 jaar ervaring met werving en selectie van buitenlands personeel voor zorg en hulp in huis.
We organiseren onze zorg zo dat er aandacht is voor wie iemand is en wat diegene fijn vindt. U bent niet uw ziekte of ouderdom, u bent een mens.
U kunt langer thuis blijven wonen met een gezelschapsdame van Zuster in Huis. Lees hier wat zij voor u kan betekenen.