Ervaringen na een CVA
Meer informatieKunnen we u helpen?
Stel een vraag of verstuur een terugbelverzoek. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
Verschillende ervaringen na een beroerte
Een aantal zorgklanten van Zuster in Huis ervaart al langere tijd hoe het is om te leven met de gevolgen van een beroerte. Het veranderde hun leven enorm. Van de een op het andere moment kan iemand misschien niet meer voor jezelf zorgen of ondergaat een grote karakterverandering. Dit is voor degene met het cva en de omgeving ontzettend ingrijpend.
‘Ik was altijd erg actief maar op een dag voelde ik de linkerzijde van mijn lichaam niet meer en zakte ik in elkaar. Later bleek dat dit een CVA (beroerte) was. Het heeft maanden geduurd voordat ik weer wat zelfstandige dingen kon doen. Ik zal altijd hulpbehoevend blijven.’
Verschil tussen hersenbloeding en herseninfarct
In het geval van een beroerte of cerebrovasculair accident (cva) gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Beroerte / cva is eigenlijk een verzamelnaam voor zowel een herseninfarct als een hersenbloeding. In tachtig procent van de gevallen betreft het een herseninfarct. Bij een herseninfarct stokt de bloedvoorziening doordat een slagader in de hersenen vernauwd of verstopt is geraakt. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door het scheuren van een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen waarbij hersenbeschadiging ontstaat.
Het effect van een beroerte
De gevolgen van een beroerte verschillen per persoon en zijn afhankelijk van hoe snel erna iemand behandeld wordt. Tegenwoordig overleeft 75 procent van de mensen een cva. Klachten die in het eerste half jaar niet verbeterd zijn, houden vaak aan. Veel mensen zeggen dat zij als gevolg van hun beroerte een complete verandering hebben doorstaan. Zo zijn ze bijvoorbeeld emotioneler, vaker overprikkeld en minder flexibel. En ook op lichamelijk gebied kan er veel veranderd zijn. Veel voorkomende effecten zijn vermoeidheid, minder kracht en verwaarloosde delen van het lichaam. Ook kunnen er problemen ontstaan met praten, onthouden en ordenen.
Wanneer je naaste een beroerte heeft gehad
Voor de omgeving is het erg ingrijpend wanneer iemand van de een op de andere dag veel zorg nodig heeft. Ook het denkvermogen en de aandacht van degene waar je om geeft is ineens beperkt. U zult een andere manier moeten zoeken om met diegene te communiceren. Na een beroerte is het bijvoorbeeld belangrijk om niet van iemand te verwachten meerdere taken tegelijk uit te voeren. Er is heel veel geduld en empathie nodig om de naaste vooruit te helpen. Voor de omgeving is dit een hele omschakeling in een toch al moeilijke tijd. Het zal niet altijd eenvoudig zijn en het is daarom belangrijk dat naasten ook goed voor zichzelf zorgen en hulp in te schakelen.
‘Als gevolg van een beroerte ben ik een totaal ander mens geworden. Ik werd veel emotioneler en werd voor alles angstig. Ik kon niet eens gaan wandelen omdat ik bang was om te vallen of de weg kwijt te raken. Met 24-uurszorg heb ik dat nu onder controle omdat er nu altijd iemand op mij let en mij steunt.’
Tips na een beroerte:
- Gebruik de voorgeschreven medicijnen consequent
- Stop met roken, gebruik geen drugs en drink geen alcohol
- Zorg voor een goede nachtrust
- Eet gezond: veel verse groenten en fruit en onverzadigde vetten. Pas op met zout en suiker.
- Zorg voor regelmatige beweging maar ga niet over grenzen heen
- Laat regelmatig de bloeddruk en je cholesterolgehalte controleren
- Neem de tijd en rust om beter te worden, voorkom overbelasting
Mantelzorgers kunnen helpen door:
- Samen te bewegen en te oefenen
- Na verloop van tijd te stimuleren dat iemand weer dingen zelf gaat oppakken
- Complimenten te geven bij succesjes, dit is goed voor het vertrouwen en verbetert het contact
- Iets op een makkelijke manier uitleggen en je naaste de tijd geven om te begrijpen wat er gezegd is
- Frustraties te voorkomen
Heeft u of iemand in uw omgeving onlangs een beroerte, herseninfarct of CVA gehad en bent u op zoek naar ondersteuning van dagelijkse taken? Bij Zuster in Huis kunt u altijd terecht.